René Vermeij
De Echte Bakker

RENÉ VERMEIJ HAALT 3E PRIJS BIJ DESEM AWARD!

René Vermeij, De Echte Bakker in Kampen heeft de derde plaats behaald bij de Desem Awards in de categorie ongevuld desembrood. René Vermeij deed al vaker mee aan deze keuring en scoort altijd in de top. Met deze derde plaats laat hij zien dat hij constante topkwaliteit kan bakken.

De strijd om de Desem Awards werd dit jaar gestreden bij Davo Stadsbrouwerij in Deventer en Brouwerij Maximus in de Meern. Niet geheel toevallig omdat brood en bier een gemeenschappelijke deler hebben, namelijk fermentatie. In het prijswinnende brood van René Vermeij zijn de gemoute graankorrels en zaden geweekt in bier. Dat geeft een heerlijke pittige smaak.

RENÉ VERMEIJ HAALT 3E PRIJS BIJ DESEM AWARD!

Archief

René Vermeij winnaar Desem Award

Wageningen -  René Vermeij, De Echte Bakker met twee winkels in Kampen heeft de Desem Award gewonnen in de categorie Gevuld desembrood. Het bewijs dat de kwaliteit van het desemassortiment van deze bakker dik in orde is.

De strijd om de Desem Award werd gehouden tijdens twee desembijeenkomsten, georganiseerd voor Echte Bakkers door het Gilde in samenwerking met GildePartner Puratos. De ingezonden desembroden werden daar gekeurd door de vakjury namelijk Marco van Scheijndel, technisch adviseur van Puratos en Daan Hesseling, lid van het BoulangerieTeam, beiden autoriteit op het gebied van desembrood.

Zij prezen het desembrood van René Vermeij om de spekkigheid van het kruim en de smaak en aroma, de belangrijkste eigenschappen van deze broodsoort.

Bijzondere kleur
René Vermeij is blij met deze prijs. “We zijn al jarenlang bezig met desem. De cultuur die ik gebruik is al 20 jaar oud en komt uit Parijs. Ik houd ‘m nu zelf bijna 10 jaar in leven.” Het fascineert Vermeij hoe het mengsel van water en bloem telkens weer op natuurlijke wijze gaat gisten. Er wordt een deel gebruikt voor het bakken van desembrood en aan de cultuur wordt weer water en bloem toegevoegd om het proces op gang te houden.

De consumentenjury waardeerde met name de smaak van het brood goed. De walnoten en krenten geven naast een heerlijke smaak ook een paarsachtige kleur aan de binnenkant van het brood.

Heel smaakvol
René Vermeij heeft meerdere desembroden in het assortiment. Naast het Molenspelt en stokbrood is ook Krentendesem een heel smaakvol brood; lekker bij de borrel of op een kaasplankje. “De smaak van het desembrood komt het beste tot zijn recht als het thuis gesneden wordt,” vult René nog aan.

Beste Roomboteramandelstaaf 2012

Hoge scores bij productkeuring Echte Bakkersgilde

WAGENINGEN – Vandaag is bekend gemaakt dat René Vermeij, de EchteBakker uit Kampen de eerste prijs heeft gewonnen bij de landelijke Roomboter Amandelstaafkeuring van het Echte Bakkersgilde. Hij liet EchteBakker Mol uit Schoorl en John Treur uit Oudewater achter zich.

Keuring
De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun Roomboter Amandelstaaf laten keuren. In totaal zijn in Wageningen 122 inzendingen binnengekomen waarmee de bakkers gestreden hebben om de fel begeerde titel. Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier Van der Pol en Chris Scholtens, Gildemeester van het Echte Bakkersgilde, beoordeelden elke Amandelstaaf op de bekende onderdelen zoals, vorm, structuur, afwerking, vulling en natuurlijk smaak.

Mooie dunne laagjes deeg
De winnende amandelstaaf van René Vermeij scoorde op drie van de tien onderdelen ‘uitmuntend’. Scholtens: “De structuur was uitzonderlijk goed. Dat betekent dat het bladerdeeg mooie dunne laagjes heeft waardoor het lekker krokant wordt. Ook konden we constateren dat een kwalitatief zeer goede spijs is gebruikt. Deze combinatie gaf een uitstekende smaak aan de roomboteramandelstaven van René Vermeij.”

Kroon op het werk
René en Joelle zijn oprecht blij. “We hebben veel energie gestoken in het verbeteren van de laatste details. Die zijn vaak het moeilijkst goed te krijgen.” De spijs is nog eens onderworpen aan een blinde keuring en er is extra goed gelet op de dunne krokante korst en het inrollen van de spijs.

René: “Ik wil ook de complimenten geven aan onze Banketbakker Jarno Sleurink. Samen hebben we alle verbeterpuntjes doorgevoerd en hij heeft uiteindelijk de staven gestreken met ei. Dat is het laatste precisiewerkje.”

Proeven
De winkeldames in Kampen zijn supertrots en de sfeer in de winkels is opperbest. Desi van Kleef werkt in de winkel aan de Vloeddijk en vertelt: “We hebben onlangs een teamavond gehad voor alle winkelmedewerkers. Daar is ook gesproken over hoe je plezier in je werk kunt hebben. Deze eerste prijs helpt daar natuurlijk geweldig aan mee. Want wat is er nu leuker dan een prijswinnaar te hebben die je aan iedereen mag laten proeven en verkopen!”

René en Jarno willen de echte liefhebbers nog wel een laatste tip voor thuis meegeven: “Als je de amandelstaaf nog even vijf minuten in een voorverwarmde oven doet op 200 C°, dan komen de eeteigenschappen en de smaak van deze bijzondere amandelstaaf helemaal tot zijn recht.”

3e van Nederland met Paasbrood 2011

RENE VERMEIJ 3E VAN NEDERLAND MET PAASBROOD

Super prestatie bij keuring!

René Vermeij, de Echte Bakker uit Kampen heeft de derde prijs behaald bij de landelijke paasbrodenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Het brood van Vermeij kreeg van de Gildemeester vijf sterren.

De keuring

Alle Echte Bakkers van Nederland konden de afgelopen weken weer hun paasbroden aan twee keurmeesters bij het Echte Bakkersgilde voorleggen om te bepalen hoe goed hun brood nu eigenlijk is. Elk brood werd beoordeeld op verschillende onderdelen zoals kleur, structuur, afwerking, vulling en natuurlijk smaak. Het brood van René Vermeij scoorde vooral op eeteigenschappen erg goed en werd beoordeeld als zeer mals.

Geheim

Op de vraag wat het geheim van dit Paasbrood is antwoordt René Vermeij: “Alles begint bij goede grondstoffen. Ik gebruik gebrande noten en de beste kwaliteit rozijnen. Ook voeg ik nog een vleugje smaak toe wat ons Paasbrood bijzonder maakt. Maar meer verklap ik niet!”
Het bereidingsproces vindt op een ambachtelijke manier plaats. “Dat wil zeggen dat de Paasbroden met de hand gemaakt worden” legt René uit. “Het deeg wordt goed gekneed en we zorgen dat er geen tocht in de bakkerij is. Dat lijkt raar maar deeg is gevoelig voor koude luchtstromen. We geven het deeg lang de tijd om te rijzen, dan krijg je het beste brood!”

Enthousiast

De verkoopmedewerksters reageren zeer enthousiast. “We gaan er een feestje van maken in de winkels met de Paasbroden als middelpunt”.
René en Joëlle zijn trots op deze prijs en op hun team. “We gaan toch altijd voor de beste prestatie en deze prijs bewijst dat we daar goed in slagen. We hebben het met z’n allen gedaan.

Tip

Voor de echte fijnproevers heeft René nog wel een tip: “Vers paasbrood is natuurlijk heerlijk, maar als je een paasbrood als het onze een paar dagen laat liggen, dan trekt de smaak van de ingrediënten nog beter in het brood en wordt het eigenlijk nog lekkerder.”
Deze dagen bakt Vermeij ook 1 persoons paasbroodjes speciaal voor de kleinere huishoudens.

3e van Nederland met Paasbrood 2011

René Vermeij, De Echte Bakker

Vloeddijk 46
8261 GC Kampen
038-3312121
maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 20:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten

René Vermeij, De Echte Bakker

Docter Damstraat 109
8262 GH Kampen
038-3329161
maandag 08:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten